KRASUNİA ODES’KA (UKRAYNA)

    MARMARA TOHUM GELİŞTİRME A.Ş. tarafından 2003 yılında getirelerek, ülkemizin değişik iklim lokasyonlarında denenerek, TTSM Serin iklim tahılları komitesi'nce 2008 senesinde TESCİL edilmiştir. Ukrayna orjinlidir. Son melezleme etabında yüksek kuraklığa dayanıklı 2810/83 hattı ile Al'batros Odeskyi çeşidi ile melezlenmiştir. Ukrayna'da 1998 yılında tescil edilmiştir mamura Yüksek verimli ve yüksek kaliteli Kırmızı sert ekmeklik buğday çeşidi olarak, hem çiftçimizi hemde un sanayicimizi memnun edecektir. mârmara Yaptığımız deneme ve demonstrasyonlar sonucunda soğuğa dayanıklılığı, kurağa ve sıcağa yüksek dayanıklılığı, sulu tarıma elverişliliği gibi özelliklerinden dolayı yüksek adaptasyon kabiliyetine sahiptir.Trakya, Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kıraç ve sulamalı alanlarda başarılı olarak üretilebilir.


    Ukrayna orjinlidir.


    Son melezleme etabında yüksek kuraklığa dayanıklı 2810/83 hattı ile Al'batros Odesky çeşidi ile melezlenmiştir.


    Yüksek verimli ve yüksek kaliteli kırmızı sert ekmeklik buğday çeşidi olarak, hem çiftçimizi hem de un sanayicimizi memnun edecektir.


    Yaptığımız deneme ve demostrasyonlar sonucunda soğuğa dayanıklılığı, kurağa ve sıcağa yüksek dayanıklılığı, sulu tarıma elverişliliği gibi özelliklerden dolayı yüksek adaptasyon kabiliyetine sahiptir.Trakya,Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kıraç ve sulamalı alanlarda başarılı olarak üretilebilir.


    Marmara Tohum Geliştirme A.Ş. Ukrayna Tarım Bilimi Akademisi Seleksiyon - Genetik Enstitüsü Tohum Blimi Tür İnceleme ve Geliştirme Milli Merkezi'nin buğday, arpa, soya, ayçiçeği, mısır tohumu cinsleri ve hibritlerinin denenmesi, tescili, tohum yetiştirme, çoğaltma ve satışı ile ilgile Türkiye tek yetkili temsilcisidir.

DANE KALİTE ÖZELLİKLERİ

  • Protein oranı (N*5,7) % 13 -15 dir. Bin dane ağırlığı 37 - 42 gram dır.
  • Hektolitre ağırlığı 79 - 83 (kg/hl) dir.
  • Glüten oranı % 33 - 40 dır.
  • Alveograf enerjisi (W) 250-300 x 10-4 j P/L değeri 0,8-1,0 dir Extensograf (135. Dakika) değerleri Alan (cm2) 100- 157 dir.
  • Direnç (BU) 560-91 Odur

HASTALIKLARA DAYANIM

    Kök ve kök boğazı hastalıklarına orta dayanıklıdır. Sarı ve kahverengi pasa orta dayanıklıdır. Küllemeye ve Septoria hastalıklarına karşı toleranslıdır.

GENEL TARIM ÖZELLİKLERİ

  • Kılçıklı başak yapısına sahiptir.
  • Başak rengi beyazdır.
  • Hasad zamanı dane dökmez.
  • Dane rengi kırmızıdır.
  • Dane yapısı serttir.
  • Kırmızı sert ekmeklik buğdaydır.
  • Bitki boyu 85-95 cm.
  • Sapı sağlam ve yatmaya dayanıklıdır.
  • Gelişme tabiatı kışlıktır.
  • Soğuğa ve dona dayanıklıdır.
  • Kurağa ve sıcağa yüksek dayanıklıdır.
  • Başaklanma zamanı orta erkencidir.
  • Verim 550-750 kg/da ,sulu tarımda-650-950kg/da.